Schysst förebild

Så vill spelarna
ha det

Var lyhörd – lyssna på barnen

Hur tänker de unga själva om hur vi vuxna ska bete oss runt innebandyn? Vi ställde några frågor om den saken till ett gäng unga spelare runt om i landet för att få höra deras perspektiv. Svaren var faktiskt påfallande lika!

Spela videoklipp

Så vill spelarna ha det

Man vill ha mycket positiv feedback och lite negativ. Så kan man summera svaren från vår panel av unga spelare som fick svara på frågor om vilken typ av stöd de vill ha från vuxna runt idrotten. Det gäller både ledare och föräldrar. Alla svarade också att de gärna pratar om sin idrott hemma, åtminstone när det går bra, men det kan naturligtvis vara individuellt. Där får man vara lyhörd – och är man osäker på om barnet vill prata: fråga!

CLARA

Endre IF

– De brukar säga vad vi har gjort bra och så. Och sen nånting vi kan göra bättre nästa träning eller match.

– De ska såklart pusha en och göra alla bättre och sen tycker jag även att de kan ge oss lite negativ feedback för då kan man bli bättre och pusha sig själv till det bättre.

– Om det har gått dåligt gör jag väl inte det så mycket, då säger jag mest att det gick bra och sen går jag upp på mitt rum. 

– Att man pushar och ger varandra positiv feedback, så att ingen känner sig bortglömd liksom.

Sofia

Endre IF

– Vad man har gjort bra, statistik. De fokuserar inte bara på målen utan också vad det är man gör, och om man har gjort nåt som inte var så jättesmart så säger de det, på ett snällt sätt.

– Asså, säga vad man har gjort bra och dåligt. Så att man utvecklas men ändå mår bra. Sen tycker jag att i vårt lag är det väldigt bra för tränarna ser en. Om man inte har det så lätt hemma så ser de ändå en, vuxna ser alltiden när man kommer till träningen. Bara det är också väldigt bra.

– Om det har gått dåligt gör jag väl inte det så mycket, då säger jag mest att det gick bra och sen går jag upp på mitt rum. 

– Pusha, peppa. Typ det.

Alfred

IK Sätra

– De ger lite tips och ropar på byten.

– Jag vill att de ska säga positiva saker och lära mig saker.

– Den stöttar alla, domaren också. Man spelar ju inte bara för att vinna utan för att det är kul.

– Därför att ingen blir bättre av att man får höra dåliga saker om en.

Albin

IK Sätra

– Vad man gjorde bra och inte, för det mesta bra.

– Jamen, komma med positivt snack och bara vara där.

– Den är inte så sträng och om man gör fel så får man inte skäll.

– För om man inte har en positiv ledare så är det inte kul att spela.

Agnes

Kärra IBK

– Mina föräldrar brukar ofta diskutera vad som hände under träning. Inte bara innebandyn utan också med kompisar och ledare, de frågar vad jag tyckte var bra och dåligt och sånt. 

– De får gärna peppa en och vara positiva. Inte säga allt som är negativt, kanske ta upp nånting men… inte det som inte är nödvändigt.

– Jag pratar ganska mycket om min träning med min mamma, särskilt i bilen på vägen hem. Då diskuterar vi allt ifrån hur det kändes att spela till hur det var med kompisar, vad vi pratar om och vilka övningar vi gjorde… vad jag tyckte var kul och vad jag tyckte var mindre kul.

Isak

Kärra IBK

– Ett bra sätt att heja är självklart att peppa laget och sjunga ramsor, och låta både tränare och domare göra sitt jobb.

– Oftast sitter de och snackar, tittar på mobilen eller tittar på träningen. 

– Efter en träning säger de inte jättemycket, men efter en match så brukar de ofta ge positiv och bra feedback. Peppa en liksom, efter matchen.

– De ska självklart peppa på matcherna och ge positiv feedback. Men inte under matcherna utan helst efter matcherna och helst på ett bra sätt, och inte med för hård kritik.