Schysst lag

Schyssta träningstips

Tips 1.

Gruppera schysst

När du ska dela upp laget, gör det på ett schysst sätt. Att dela upp laget efter fysiska förmågor eller prestation kan skapa negativa upplevelser. Hur du uttrycker dig som ledare gör stor skillnad. Här är några konkreta tips på hur du kan gruppera på ett schysst sätt:

Siffror

Ge spelarna slumpmässigt varsin siffra (antalet siffror ska motsvara antalet stationer du förberett).

Färger

Fungerar om spelarna har sina egna kläder.

Som de står

Dra en linje rakt igenom gruppen  – ena halvan går åt ena sidan, andra halvan åt den andra.

Tips 2.

Alla ska ha kul!

Det viktigaste på träningen är att alla har roligt. Då får alla samma chans att utvecklas och växa – både som individer och spelare. Hör Rotebro IBK reflektera kring varför!

Spela videoklipp

Tips 3.

Bemöt jargonger tidigt

Det är betydligt lättare att bemöta jargonger tidigt än när de utvecklats till rena kulturer. Och se till att inte de vuxna faller in och förstärker jargongerna – det kan upplevas som extra kränkande. Inkludera istället spelarna i att sätta ramarna för vad som är schysst – och gör en gemensam plan för hur ni ska vara mot varandra. 

Tips 4.

Låt spelarna analysera mera!

Lämna över analysen till spelarna. Vad gick bra och vad gick mindre bra? Hur kan vi bli bättre? När spelarna själva får analysera sin insats kommer de ihåg den bättre och de behöver inte höra om sina svårigheter från någon annan. 

Tips 5.

Skaffa pepprutiner

Sätt en gemensam rutin, som till exempel att peppa varann inför varje träning. En positiv rutin för hur ni startar upp eller avrundar varje träning kan göra susen för gemenskapen. Se bara till att det inte är baserat på resultat!

Tips 6.

Peppa en kompis

Det blir så mycket roligare att spela tillsammans när man peppar varann! Och peppen behövs kanske extra mycket när passningarna går snett och skotten studsar ut. I Rotebro IBK pratar de peptalk inom laget den här träningen.

Spela videoklipp
Spela videoklipp

Tips 7.

Växla positioner

Att växla positioner ofta ger bredd och förståelse för spelet. Här testar Rotebro IBK att byta positioner på träningen. Hör vad spelarna tycker.

Tips 9.

Var öppen mot andra sporter

Uppmuntra spelare som håller på med fler idrotter. I det långa loppet utvecklar spelare som tränar fler sporter ofta fina spelaregenskaper – och oavsett vad spelaren satsar på i slutändan är det viktigt att innebandyn förknippas med att ha roligt. 

Spela videoklipp

Tips 8.

Alla ska ha kul!

Det viktigaste på träningen är att alla har roligt. Då får alla samma chans att utvecklas och växa – både som individer och spelare. Hör Rotebro IBK reflektera kring varför!

Tips 10.

Gilla olika

Rotebro IBK reflekterar över olikheter inom laget och sporten. Alla har olika styrkor och svagheter, men olikheterna berikar. Behöver det vara tuffare att möta spelare som är större?

Spela videoklipp

Tips 11.

Jobba för ett schysst klimat

Var tydlig med att det är ok att misslyckas. Det är inte meningen att vi ska kunna allt vi gör. Vi tränar för att ha roligt, bli bättre och utvecklas. Då måste vi också våga utmana oss själva och göra saker vi inte kan.