Schysst förebild
Psykologens tips
Lyssna på psykologen
Vi har pratat med innebandyspelaren och idrottspsykologen Sofie Andersson om hur de vuxnas agerande påverkar barn och unga. Ta del av hennes tips och tankar!
Tips 1
Skapa balans
Att skapa balans betyder i det här sammanhanget att fylla livet med annat än bara innebandy. Till exempel att se till att träffa kompisar utanför innebandyn eller att ha andra intressen parallellt – och att göra andra saker med familjen också. Det är viktigt för återhämtningen att få prata och tänka på olika saker – och där kan man som vuxen hjälpa mycket genom att se till att fylla på med annat.
Tips 2
Prata utan att pressa
Att prata utan att pressa handlar, som de flesta vet idag, om att inte fokusera så mycket resultatet. Istället kan man prata om vad det var som gjorde att det gick som det gick, vad gjorde vi bra? Vad gjorde laget? Vad gjorde ni tillsammans? Men du behöver sällan vara orolig för exakta ordval. Är du med, visar intresse och finns där för barnet så räcker det ofta långt. Blir du osäker på hur barnet känner inför att prata om något som hänt, så fråga! Vill du prata om matchen eller vad som hände på träningen?
Tips 3
Känslor är en del av sporten
Känslor är en del av sporten, precis som övriga livet. Alla känslor är naturliga och ingenting som man behöver vara rädd för. Det är det absolut viktigaste när man pratar om känslor runt idrotten. Att vara nervös eller orolig inför en match är helt naturligt. Likaså att vara besviken eller glad efteråt. Försök att visa barnet att det är okej att känna alla känslor och att det är en del av att hålla på med en idrott.