Merainnebandy
Snackisar / Stjärnan • 8 december 2016 kl 09:50

Svensken som skriver VM-historia

Svenske talangen Alexander Rinefalk skriver VM-historia just nu. 18-åringen representerar Thailand i nationens första VM någonsin – och njuter av möjligheten att mäta sig med de bästa i världen. 

Det är få förunnat att få spela VM och konkurrensen i svensk innebandy är stor, men för en svensk 18-åring har drömmen blivit verklighet.

Alexander Rinefalk spelar just nu VM med Thailand.

– Min mamma är från Thailand och jag har dubbelt medborgarskap, därför kan jag representera dem. Jag är född och uppvuxen i Sverige, men jag har varit i Thailand några gånger, berättar Alexander.

Han har spelat innebandy i tio år och är från småländska Tranås, men valde efter grundskolan att flytta till Linköping för att gå på ett NIU-gymnasium. Nu spelar han i Linköping FBC.

Möjligheten att spela för Thailand dök upp lite av en slump

– En klasskamrat som jag känt länge flyttade hem till Thailand och fick veta att de skulle starta ett landslag, och det var genom honom den här möjligheten dök upp. När representanter från Thailand var på besök under VM i Göteborg för två år sedan så ville de träffa mig. De erbjöd mig att spela i landslaget och jag hakade på, säger Alexander

– Det är klart jag blev överraskad, men det var en kul grej.

Alexander har hunnit spelat ett gäng landskamper och var även med i VM-kvalet när Thailand kvalificerade sig för VM för första gången. Något som fick stor uppmärksamhet eftersom nationen är så ung i sporten.

Han känner en ära i att representera landet

– Det är en annorlunda känsla att helt plötsligt representera ett land. Det var nervöst i början. Nu känner jag stor stolthet och landet är en stor del av min bakgrund.

Innebandyn i Thailand är också på frammarsch, enligt Alexander.

– Men spelarna som bor i Thailand har ingen egen liga att spela i, de spelar bara i landslaget. Så det är lite speciella förutsättningar.

Han är inte unik som svenskättad spelare i varken Thailand eller VM, många svenskar med dubbelt medborgarskap spelar för olika länder. Men Alexander sticker ut tack vare sin unga ålder och att han dels får chansen att spela Thailands första VM och dels fanns på planen när laget gjorde sitt första historiska VM-mål.

– VM är väldigt häftigt. Att få möta de bästa lagen och se hur vi står oss. Det är en stor upplevelse och en stor utmaning, säger han.

– Vi har också härliga fans som stöttar oss som skapar mycket energi. De är så glada hela tiden, det finns mycket hjärta hos dem.

Nationen bjuder också på show i VM, bland annat med thailändsk dans under uppvärmningen.

– Den kör vi alltid. Det är tradition, säger Alexander och skrattar.

Fakta Alexander Rinefalk

 • Ålder
  18 år
 • Position
  Center
 • Klubb
  Linköping FBC
 • Moderklubb
  IBF Tranås
 • Styrkor som spelare:
  Spelsinnet och passningsspelet
 • Det här vill jag bli bättre på:
  Fysiken och skottet

Av Jonas Gustavsson | 8 december 2016 kl 09:50
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI