Merainnebandy
SSL / Stjärnan • 4 februari 2016 kl 10:06

”Aldrig gjort ett dragskottmål”

Han började med innebandy först vid 17 års ålder. Och hooken på klubban är åt ”fel håll”. Ketil Kronberg har verkligen gått sin egen väg och ändå blivit en av världens bästa.

Först som 17-åring kom Ketil Kronberg i kontakt med innebandy för första gången.
Redan två år senare fick han debutera i landslaget. IBK Dalens sportchef Urban Karlsson var då förbundskapten för Norge och på den vägen kom Ketil till Umeå.
Nu är den norske bolltrollaren inne på sin nionde säsong med Dalen – som verkligen blivit klubben i hans hjärta.
– Så är det. Jag har varit med många år nu och sett fantastiska spelare gå och komma. Min position i klubben har varit stor sedan starten och bara växt med åren. Det känns naturligt att ha en stor roll nu också när man är äldst i laget. Sedan är jag rätt allround i spelstilen vilket gör att jag får spela både powerplay och boxplay, säger Kronberg.
”Rätt allround” är en stor underdrift för oss alla som följt Ketils framfart.

Saknar dragskott
Alla samtalsämnen under intervjun flyter på förutom när vi ska prata om hans styrkor på planen. Då tystnar han och ödmjukheten lyser igenom.
Som tur var talar hans spel för sig själv.
Väldigt få innebandyspelare är så kompletta som Ketil Kronberg.
Det enda han egentligen saknar i sin verktygslåda är ett dragskott.
– Jag har faktiskt aldrig gjort ett dragskottsmål. Om inte backhanddragskott gills, skrattar han.

Får större räckvidd
Just backhandspelet är något som ”Sveriges blekaste Norrman” bemästrar extra väl. Med sin speciella böj åt ”fel” håll får han en extra avig spelstil.
– Första åren hade jag faktiskt en klassisk ”bananvinkel”. Men när jag såg Sleiviks Joakim Nothén spela med den hook jag har nu blev jag nyfiken. Jag testade och det kändes det rätt direkt, säger Kronberg, som ser många fördelar med sin smått unika hook:
– Jag får större räckvidd och kan till exempel driva bollen med en hand långt ute på backhand. De snabba vändningarna, backhandskotten, volley-spelet och passningsspelet är andra fördelar, säger han.

”Hitta något man trivs med”
Men som med allt annat finns det en baksida också.
– De flesta använder ju sin hook för att skydda bollen, med rak vinkel får man hitta andra sätt att täcka boll då bollen oftare hamnar framför kroppen. Och det krävs mycket träning för att hitta rätt skotteknik med rakt blad men till slut sitter det. Tar jag en ”vanlig” klubba nu skjuter jag 3-4 meter över varje gång, skrattar han.
Trots de många fördelar han själv ser med sin hook är han inte särskilt ivrig på att andra ska ta efter.
– Det gäller helt enkelt att hitta något man trivs med. Tittar du på SSL i dag så har ju de flesta spelare en klubba med hook. De är ändå så pass skickliga att de kan hantera bollen på backhand, och just backhandspelet behöver man bemästra om man vill bli riktigt bra, säger Ketil.

Fantastisk målvakt
Grundserien i SSL börjar gå mot sitt slut och striden om slutspelsplatserna intensifieras. Dalen har, sin vana trogen, överraskat många den här säsongen och i nuläget har laget goda möjligheter att nå slutspel.
– Vi har en bredare trupp i år där fler kliver fram och gör mål. Dessutom är vi ett av de bästa lagen i serien på att ta jobbet över hela banan. Vår målvakt Måns Parsjö-Tegnér har också varit helt fantastiskt duktig. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kan gå, säger han.

FAKTA:
Ketil Kronberg

 • Klubb:
  IBK Dalen
 • Ålder:
  35
 • Vikt:
  80 kg
 • Längd:
  182 cm
 • Moderklubb:
  Holum IBK
 • Klubbfattning:
  Left
 • Klubbmärke:
  Unihoc
 • Längd på klubban:
  98 cm
 • Säsonger i SSL:
  9
 • Antal landskamper:
  109 (debuterade år 2000)
 • Meriter:
  2 SM-silver. Utnämnd till världens näst bästa spelare 2013
 • Vad är det bästa med din klubba?
  "Bladet har jag verkligen lärt känna efter alla år. Jag byter aldrig modell på bladet. Skaftet är det styvaste på marknaden (23mm) och det är för att jag ”trycker” så pass mycket då jag skjuter."
 • Dold talang:
  "Bordshockey. Skulle slå alla i laget med ögonbindel."
 • Favoritmat inför match:
  "Spaghetti och köttfärssås tre timmar före matchen."
 • Intresse utanför innebandyn:
  "Vet inte om familjen kan kallas ett intresse, men det är med familjen jag spenderar min tid utöver innebandyn."
 • Det här gör jag om tio år:
  "Bor fortfarande i Umeå med familjen. Jag är förmodligen inte aktiv på högsta nivån men man ska aldrig säga aldrig. Jag är fortsatt engagerad inom sporten med bland annat innebandy-camper."
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI