Merainnebandy
Förening / Innebandykampen • 15 februari 2016 kl 09:59

Rottne If pantar för gemenskapen

Rottne If leder just nu Pantameras tävling Innebandykampen med ca 17 500 pantade burkar och flaskor två månader in i tävlingsperioden. Men det var inte primärt pengarna som lockade, istället var det sökandet av ett gemensamt projekt i ungdomsverksamheten som fick föreningen att börja panta.

Vid deras första insamlingstillfälle fick de ihop 30 säckar pant. Vi ringde upp Mikael Björkman som är ansvarig för ungdomsverksamheten för att få veta mer.

Hur kom det sig att ni började panta?
– Vi startade det här projektet för att vi ville ha någonting som barnen kunde vara med och göra. Tidigare har vi haft andra aktiviteter som att sälja grejer och så, men det har ofta blivit att det har landat på föräldrarna. Vi ville hitta något som man kunde göra tillsammans med ungdomarna som en social grej. Och så såg jag en banner om att man som förening kunde panta för att tjäna pengar. Det kändes som en bra idé.

 Vilka är det som pantar?
– Det är våra killar och tjejer födda mellan 99 och 06 som är med och samlar pant. Vi har samlat hela ungdomsverksamheten med föräldrar under en dag och så har vi knackat dörr och tiggt pant helt enkelt. Första rundan fick vi ihop 30 säckar på ett par timmar. Nästa runda marknadsförde vi oss lite mer med lappar, affischer och i sociala medier och sen åkte vi 5-6 bilar i 3-4 timmar och knackade dörr. Vi fick ihop 50 säckar den söndagen. Det blev en gemensam dag av det hela, vi grillade korv och hade trevligt runt om.

 Hur ofta åker ni?
– Hittills har vi bara åkt ett par gånger. Två gånger under hösten om man räknar den första i september och sen en gång efter jul. Nu har vi börjat uppmana folk i samhället att spara panten till oss inför nästa runda, så jag tror att det kommer bli mer nästa gång. Speciellt när det börjar gå upp för folk att vi kan ta skadade burkar och importburkar också.

Vad ska ni göra med pantpengarna?
– Pengarna kommer oavkortat att gå till lagen som har varit med. De får dela pengarna lika rakt av. Vi hade tänkt att pengarna skulle gå till cupavgifter, men det är ju barnens pengar så vill de göra något annat, som att köpa träningsoveraller eller så, kan de göra det istället. Det är upp till lagen själva.

TOPP 5

Dessa innebandy-föreningar har pantat mest just nu:

 1. Förening
  Burkar & PET
 2. Rottne IF Ungdom
  292 000 Burkar & PET
 3. IBk Hallsta Flickor 05
  235 450 Burkar & PET
 4. Röke IBK
  153 600 Burkar & PET
 5. IBK Puma
  136 000 Burkar & PET

Läs mer om att föreningspanta