Merainnebandy
Fair Play / Förening • 12 april 2019 kl 09:23

Örnsköldsvik Innebandy P-06 delar ut pris till schysstaste motståndaren

Örnsköldsvik Innebandy P-06 vinner Pantamera Fair Play i kategorin årets pojklag! Vi pratade med en av lagets tränare, Peter Eskelind, strax efter att laget fått veta att de vunnit Fair Play-priset. Priset kommer de att få ta emot på innerplanen i Globen under SM-finalerna 27:e april.

Hej Peter! Grattis, ni vinner alltså Pantamera Fair Play! Vad tänker du om det?

– Det är fantastiskt oväntat och jätteroligt. Det är nästan svårt att sätta ord på det. Det är en ren wow-känsla! Det är häftigt att få ha varit med det här laget under många år och att ha fått jobba med att alla är lika värda och nu få pris för det. Att ha kul oavsett resultat har varit i fokus, det är kul att det uppmärksammas.

Ni delar ut ett eget Fair Play-pris till en spelare i motståndarlaget. Kan du berätta lite mer om det? 

– Vi startade priset för 2,5 år sedan, vi tränare pratade ihop oss och kände att klimatet runt innebandyn var för hårt både bland spelarna men mest från tränare och föräldrar. Det hade blivit för mycket fokus på att vinna och vi ville lyfte någonting annat, något som kan vara lagets värdegrund. Då startade vi vårt eget fair play-pris som delas ut vid varje match till en motspelare som visat upp schysst spel, så att vi vid matcherna lägger fokus på sportsligt beteende och inte resultat. Vi pratar också alltid med våra spelare om tre positiva grejer efter varje match, oavsett resultat, så att killarna går från matchen med en bra känsla.

Hur har reaktionerna varit på matcherna när ni delat ut priset?

– Killarna blir stolta när vi delar ut priset, den spelare som får priset blir ofta väldigt överraskad. Att få pris för att vara schysst är inte så vanligt. Motståndarlagen, domarna och publiken kommer ofta fram och säger ”det här var häftigt, det här borde alla lag göra”. Vi tycker att det är kul om fler tar efter för det viktigaste är att vi har ett schysst klimat så att innebandyn blir kul för spelarna. 

Hur reagerade spelarna när de fick veta om vinsten i Fair Play?

– 100 % glädje! De studsade, hoppade och kramade varandra – det var verkligen ren glädje. De förstod nog inte riktigt först hur stort det var, efter ett tag landade det hos dem: vi är bäst i Sverige på att vara schyssta! De är stolta. Jag hoppas att det är något de kommer att bära med sig livet ut. 

Hur kommer ni att jobba vidare med det här? 

– Vi är inte i mål än, vi har mycket kvar att göra. Vi är inte nöjda än utan vi kommer att fortsätta dela ut priset och hoppas att det kan växa och fortsätta utveckla våra spelare i fair play. 

Och nu blir det en resa till Globen! Hur känns det? 

– Det känns fantastiskt roligt. Jag är otroligt glad för killarnas skull, det är deras förtjänst att vi får åka. Det kommer bli världens roligaste grej för dem att åka ner och få känna att vi är en stor del av hela innebandyfamiljen. Jag är oerhört glad och tacksam över att få vara med på resan laget gör. 


12 april 2019 kl 09:23
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI