Merainnebandy
Landslag / Snackisar • 2 december 2016 kl 09:56

Kasper Hedlund är redo för VM

När Kasper Hedlund var 19 år så bestämde han sig för att bli landslagsspelare. Fem år senare är han uttagen till VM – och känner att timmarna han lagt ner var värt allt slit. Men när det kommer till hans förhoppningar om hur det ska gå prioriterar Kasper lagets framgångar för de individuella.

Linköpings Anton Karlsson fick lämna återbud till VM på grund av en knäskada och det öppnade upp dörren för Mullsjös Kasper Hedlund.

24-åringen blir den fjärde debutanten i VM-truppen och Mullsjös första svenska VM-spelare någonsin.

– Det ska bli riktigt skoj, säger Kasper Hedlund om uttagningen.

– Det är klart att jag var besviken över att inte komma med från början, men jag har också bra självinsikt. Jag har vetat att jag är sjunde, åttonde back och varit hyfsat tillfreds med det. Jag har inte känt mig orättvist behandlad.

Visste du att du var förste reserv på backsidan?

– Nej, men jag visste att jag var med och slogs om det. Det har gjort mig motiverad. Jag har velat bevisa att jag kan fylla ut kostymen.

Som för alla andra är VM en dröm som går i uppfyllelse. Kasper Hedlund började spela innebandy som sju-, åttaåring. När han var 19 år så bestämde han sig för att bli bäst.

– Mullsjö som klubb var på frammarsch och jag hakade på. Jag började träna hårdare och bestämde mig för att ge järnet och sikta mot landslaget. Jag ville inte nöja mig med att vara medelbra, säger han.

– När man nu blickar tillbaka på det beslutet och alla timmar man lagt ner och ser vad det mynnat ut i… ja, då känner man att det varit värt det. Detta är avbetalningen.

Men vägen till VM har inte varit helt oproblematisk för backen som behövt tid på sig att komma in i blågult. Han gjorde landslagsdebut för två och ett halvt år sedan, men har sedan varit in och ut i förbundskapten Jan-Erik Vaaras trupper.

– Hur snabbt man anpassar sig till landslaget är personligt, men för mig tog det tid. När jag såg Tobias Gustafsson i landslaget första gången så sa jag direkt att han var där för att stanna, han hade lätt att anpassa sig. Jag hade inte lika lätt. Jag är lite svårare som person och gjorde det lite svårt för mig själv. Jag kunde inte slappna av i början, säger han.

– Jag har varit lite in och ut i landslaget, men jag har inte kunnat kritisera när jag inte varit med för jag tycker själv att jag inte varit så bra alla gånger. Jag satte press på mig själv. Jag borde ha satsat på enklare saker istället för att försöka vara en kalasspelare i landslaget i första landskampen. Jan-Erik Vaara har ändå satsat på mig över tid och nu har det lossnat. Nu känner jag mig trygg på ett helt annat sätt och vågar slappna av och vara mig själv i landslaget.

Kasper Hedlund sätter inte upp några förväntningar på sig själv i VM. Allt handlar om laget.

– Min målsättning är att vi ska vinna guld. I min värld är det bara det som spelar roll. Om jag spelar noll, en, två eller tre matcher är inte viktigt. Jag vill så klart spela men jag är prestigelös kring vad jag ska bidra med. Jag tar den rollen jag får.

Sverige är storfavoriter, vad säger du om den pressen?

– Det är klart att det är en press, men det är en motiverad press och något som man får leva med som världsledande nation. Att vara bäst i världen och slå ur underläge fungerar inte, det är bara att fokusera på vad vi ska göra. Det finns en yttre press, men den största pressen kommer från gruppen. Alla som är med vill inte vinna för någon annan, vi vill vinna för att vi brinner för sporten och det vi håller på med.

 

 

Kaspers tips till unga spelare:

* Grunden är att leka mycket med klubba och boll och tidigt hitta en bra och funktionell teknik. Få in klubba och boll i så många övningar det går.

* Var en bra lagkamrat och visa alltid uppskattning gentemot dina lagkamrater. Inget lag är bättre än den svagaste länken och man måste alltid visa respekt.

 

 

Fakta Kasper Hedlund

 • Ålder
  24
 • Position
  Back
 • Moderklubb
  Mullsjö AIS
 • Mina styrkor:
  Bra spelförståelse, bra passningsspelare
 • Det här vill jag bli bättre på:
  Det fysiska spelet och att ta fler offensiva initiativ
 • Intressen utöver innebandyn:
  Har stort intresse för klockor, kläder och mode, samt spelar golf
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI