Merainnebandy
Landslag / Stjärnan • 10 december 2016 kl 19:37

Inställningen tog Thomas till VM

29 år gammal så gör Thomas Holmgren sitt första VM för Sverige. Han är inte den största bollkonstnären – men inställningen och drivet att hela tiden bli bättre har tagit honom till toppen.

 

Thomas Holmgren var aktuell för VM redan 2014, men stoppades då av en skada.

– Jag drog bakre korsbandet i ena knäet och var borta i flera månader. Det var redan i augusti så jag förstod tidigt att det inte skulle bli något VM, säger han.

– Ända sedan dess har jag tänkt på VM i år och att försöka ta mig hit, och nu är jag här. Jag är superglad över att ha fått chansen.

Men chansen har inte kommit gratis. Thomas Holmgren säger att han aldrig varit någon stortalang, utan att det är inställningen och viljan att hela tiden bli bättre som tagit honom till toppen. Han vill hela tiden utmana sig själv.

– Jag har aldrig tänkt tanken att jag ska till toppen eller bli bäst. Istället har jag försökt ta för mig där jag är för tillfället. Jag har alltid velat utvecklas och bli bättre i alla lag jag spelat i. Jag har aldrig gjort ett klubbyte där jag bytt ner mig sportsligt, det sportsliga har alltid varit viktigast. Att få utmana mig själv och på så vis bli bättre, säger han.

– Det är svårt att förklara, men jag bara måste utmana mig själv hela tiden. Bli bättre varje dag. När jag nått ett mål så hittar jag en ny utmaning och börjar om från början.

Är det därför du är en VM-spelare idag?

– Jag tror det. Jag kan inte säga att jag har någon bländande teknik eller är någon bollkonstnär, utan det handlar om inställningen.

Hur mycket betyder inställningen generellt för att bli bra på innebandy?

– Mycket. Jag vet inte hur många spelare som man pekat på och sagt att han skulle kunna bli hur bra som helst och han hade kunnat spela VM, men som aldrig når dit. De spelarna kommer inte dit av en anledning. Du kan vara en stortalang som är bra med boll, men har du inte det mentala så klarar du inte av det. Man måste orka lägga ner den tid och träning som krävs.

Thomas Holmgren spelar till vardags i Falun och spelar mycket tillsammans med VM-kollegorna Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, två offensiva ess och stora lirare. Men Thomas menar att även de lagt ner mycket tid på att bli bäst.

– Har du en extrem talang kan du komma långt. Du kan bli bäst i världen. Men har du inte skallen så blir du kanske bäst en gång, men har du både skallen och talangen så kan du bli bäst i fem, sex år. Vi ställer höga krav på varandra i Falun, även Rasmus och Alexander, och det krävs mycket jobb för att bli så bra, det räcker inte med bara talang.

När det krävs så mycket träning, har du varit nära att ge upp någon gång?

– Nej, jag gillar att träna. Man behöver inte älska varje sekund, det kan vara vidrigt ibland, men känslan efteråt är alltid bra. Speciellt när man vet vad det kan leda till, även om man kanske inte ser effekten förrän tre till sex månader in i framtiden. Det gäller att måla upp målbilder, något att sträva efter.

Hur stort skulle det vara att vinna VM-guld?

– Det skulle vara enormt. Jag skulle nog inte kunna beskriva det. Jag har vunnit SM och Champions Cup, det är ett VM-guld som saknas.

 

 

Thomas tips till unga spelare:

* Känn dig aldrig tvingad att göra något, utan du måste vilja själv.

* Syssla med flera idrotter. Thomas berättar att han höll på med flera idrotter tills han var 19-20 år.

* Se till att alltid ha kul.

Fakta Thomas Holmgren

 • Ålder
  29 år
 • Position
  Back
 • Klubb
  IBF Falun
 • Moderklubb
  Storviks IF
 • Styrkor som spelare:
  Stark och bra på att läsa spelet
 • Det här vill jag bli bättre:
  Tekniken
 • Intressen utöver innebandyn:
  Familjen
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI