Merainnebandy
Stjärnan • 21 april 2017 kl 08:55

Innebandygener och mental styrka tog Amanda till Globen

Amanda Hill är målvakten som redan vid 18 års ålder fick chansen i högsta ligan. Efter debuten har det gått snabbt och Amanda har redan nått drömmen om finalspel i Globen. Men vägen till toppen har inte varit spikrak. Här berättar hon om hur hon besegrade sin största motgång, hur det är att ha förbundskaptenen Mikael Hill som pappa och hon delar med sig av sina bästa råd.

Hur kom det sig att du började med innebandy?

– Min pappa (Mikael Hill) har ju varit tränare i alla år som jag funnits och då kom jag in i innebandyn på det sättet, och var med på hans träningar. Sedan började jag spela själv i Jönköping när jag var sex år. Min stora idol var Gunnar Domeij, som spelade i Jönköping när pappa var tränare där. Han var väldigt lugn och säker i sig själv och det har jag också försökt vara.

Hur har det varit att ha en pappa som länge varit elittränare och numera är förbundskapten?

– Det har varit jättebra. Nu har jag ju inte bott hemma på många år, då jag flyttat runt sedan jag började på Riksinnebandygymnasiet i Umeå, men han har alltid varit med och kollat på alla matcher, antingen på plats eller på webben. Jag får många tips, framförallt på hur utespelarna jobbar i matcherna och vad jag ska vara beredd på.

Hur mycket innebandy snackas det hemma?

– Jättemycket! Även min mamma har varit aktiv inom innebandyn så hon är också jätteintresserad. Det pratas innebandy hela tiden.

Du har som sagt studerat på Riksinnebandygymnasiet, vad var mest utvecklande med att gå där?

– Dels utvecklas man som människa när man flyttar hemifrån som 15-åring. Sedan är det mycket innebandymässigt också som man får lära sig. Jag har kanske inte ändrat min spelstil under tiden jag spelade där, men jag tycker att jag tog ett stort kliv i rätt riktning.

När du kom till ett topplag som KAIS Mora, hur gjorde du för att hantera det stora steget?

– Jag har alltid kört mitt spel. Alltid kört på, oavsett hur svårt det varit ibland. Jag gav järnet hela tiden. Sedan hade jag otur när jag fick en blodpropp den första säsongen och blev borta länge. Men de senaste två säsongerna har jag utvecklats mycket.

Hur motiverade du dig till att orka komma tillbaka efter den motgången?

– Jag spelade åtta matcher och hade just kommit in i spelet, så självklart var det en tuff tidpunkt att få det. Man fick inte gå på gymmet eller någonting eftersom man inte fick sträcka någon muskel. Det tar på en, när man är van att träna två pass om dagen. Men det gäller att vara mentalt stark och tänka tillbaka på de roliga stunderna man haft med innebandyn.

Tror du att motgångar kan föra med sig något positivt också?

– Ja, det tror jag verkligen. Man blir mer taggad när man väl får komma tillbaka och då vill man bara jobba ännu hårdare.

Vad har du för drömmar och mål med karriären framöver?

– Denna säsong har jag haft ett givet mål och det är att ta SM-guld. Sedan är det att ta en plats i landslaget, jag fick vara med förra året men sedan har jag inte fått chansen igen. Jag vill komma med där, men också utvecklas på alla plan för att bli en bättre målvakt.

Du spelade SM-final förra året. Kan du beskriva känslan av att vara där nere på planen och spela inför så mycket folk?

– Det är magiskt. Riktigt häftigt och något man drömt om. När man väl står där så tänker man faktiskt inte på allt runtomkring. Då är det fullt fokus på matchen. Men man får se till att försöka njuta så gott det går också. Det blir ju roligare om man vinner.

 

Fakta Amanda Hill

 • Ålder:
  22 år (1994)
 • Position:
  Målvakt
 • Klubb:
  KAIS Mora IF
 • Moderklubb:
  Jönköpings IK
 • Andra tidigare klubbar:
  RIG Umeå IBF, IBF Falun
 • U19-debut:
  2012
 • SSL-debut:
  2013
 • A-landslagsdebut:
  2016

Av Christian Svensson | 21 april 2017 kl 08:55
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI