Merainnebandy
Fair Play / Schysst innebandy • 19 april 2019 kl 10:30

Ida Sundberg: ”Reagera och säg ifrån direkt”

Ida Sundberg har tagit SM-guld med sitt Pixbo och VM-guld 2017. Säsongen 17/18 blev hon dessutom årets Fair Play-spelare. Motiveringen beskriver hennes spelstil som respektfull och framhäver hennes goda dialog med såväl domare som motståndare som en av hennes styrkor. Vi ringde upp för att höra hur hon ser på schysstheten inom innebandy och vad som skulle kunna bli bättre.

Förstår du själv vad det var som gjorde att du vann Fair Play?

– Ja, men det gör jag. Jag vill ju göra mitt bästa och kan absolut spela tufft, men jag är inte den som hetsar upp mig och blir arg.

Hur tycker du att det är med schysstheten i innebandyn idag?

– Det är väl helt ok, även om det förekommer både fult spel och trash talk. I grunden bottnar det sig i frustration, tror jag, att man blir frustrerad och så när det går dåligt. Och det kan jag förstå. Men jag tycker det är skillnad på när man säger nåt i stil med ”nu ska jag plocka av dig bollen” och rena personangrepp eller kommentarer om folks utseende. Man vet inte vad folk har för bakgrund, såna kommentarer kan sitta kvar länge.

Om du tittar bakåt, är det vanligare med sånt inom ungdomsinnebandyn tror du?

– Ja, det var nog vanligare med fult spel när man var yngre. Man visste nog inte hur man skulle agera. Man kanske inte har lärt sig ännu hur hårt man kan gå in i en situation eller vad som är ok. Men frustrationen man ser på plan kan jag uppleva växer i takt med att det blir allt viktigare att vinna när man blir äldre.

Vad tror du att tränare och ledare skulle kunna göra för att innebandyn ska bli schysstare på sikt?

– Det är väl att reagera och säga ifrån direkt när man ser att det spelas fult eller snackas på plan. Och också att man behöver vara goda förebilder själva. Både ledare och föräldrar. Det är inte helt ovanligt att man hör folk ropa grejer till domaren eller så när det går dåligt för laget. Det är klart att man kan bli frustrerad även när man sitter vid sidan om, men det är inte ok att ta ut det på plan.

Har du något motto?

– Inte motto direkt. Men jag tänker alltid att jag vill satsa 100%, men det måste vara på ett schysst sätt.

 

Vill du ha ännu fler schyssta tips?

Läs och ladda ner vårt inspirationsmaterial Det schyssta laget här.


19 april 2019 kl 10:30
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI