Merainnebandy
Förening / Hallå där • 26 november 2015 kl 09:00

Värmdö får pengar till tjejprojekt

Hallå där Anders Olson, ordförande för Värmdö Innebandy som tilldelats 75 000 kronor av förbundet för ett projekt kring innebandy för tjejer. Vad handlar det om?

– Det började med att vi ville göra något i klubben och diskuterade hur vi skulle få ihop tjej- och damsidan mer. Diskussionen växte och in kom flera engagerade personer som ville hjälpa till och vi kände att vi behöva finansiering för projektet.

Och det fick ni?
– Ja vi har fått 75 000 kronor från Svenska innebandyförbundet för att genomföra detta. Förbundet var tydligt med att pengarna inte ska vara punktinsatser till ett speciellt lag utan för ett större sammanhang. Nu jobbar vi med att skapa gemenskap från de allra yngsta och upp till damlaget så att tjejerna vill stanna kvar och fortsätta att spela.

Hur stort är problemet med att tjejer slutar i en viss ålder?
– Det är ett problem, helt klart. Sen finns det inom alla idrotter och även på killsidan men det märks mer hos tjejerna eftersom de är färre från början. Det här kan vara en väg att jobba för att hitta en lösning.

Varför är det så viktigt att lyfta tjej- och daminnebandyn?
– För att den är mindre och får mindre utrymme. Vi försöker hålla en jämställd nivå när det gäller resurser men det finns en risk, framförallt när de blir äldre, att det blir mer fokus på killarna.

Och vad gör ni för att motverka det?
– Vi har herrlag som spelar i division 1 och damer i division 2 och vissa fasta utgifter går liksom inte att komma undan. Men budgetmässigt försöker vi hålla samma nivå. Tjejinnebandyn behöver ett annat stöd och det handlar inte om att negligera killarna på något sätt. Vi vill lyfta tjejerna på sitt sätt och killar på sitt.

Vad kommer ni att göra och vad har ni gjort?
– Vi har gjort en enkät bland alla tjejer i sektionen där de fått svara på varför de spelar, vad som roligt mm och sen sammanställt tillsammans Stockholms innebandyförbund. Efter det har vi haft en ledarträff på Bosön med två representanter från varje lag där vi har gått genom svaren och börjat arbeta upp en modell för vad som är viktigt.

Och hur länge kommer ni att jobba med projektet?
– Vi har satt en plan till 2017. Om vi kan redovisa att vi gör något bra och utvecklande kanske man kan söka mer pengar. Men tanken är vi ska landa i vår egen organisation och finansiera detta själva.

FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI