Merainnebandy
SSL / Ung • 25 oktober 2016 kl 20:30

”Fokus är att lyfta laget i alla lägen”

Hängivna supportrar finns inom alla idrotter och framförallt i fotboll och ishockey där kulturen länge varit stark. Men även inom innebandy börjar supporterkulturen växa sig stark. Under Champions Cup helgen i Borås träffade merainnebandy Filip Lüning och Pontus Wirdby, två riktiga eldsjälar som följer sitt Storvreta land och rike runt.

– Vissa matcher måste man ju åka på. Till exempel är Falun ett måste, AIK borta likadant. Sundsvall besökte vi förra året och ett par till. Det är egentligen främst de närmsta matcherna, men nu är vi ju i Borås också. Så visst åker vi runt, säger Filip.

Intresse för innebandy och i synnerhet Storvreta kom tidigt. Pontus besökte sin första match redan som fyraåring, och Filip har följt Uppsalalaget på nära håll i över ett decennium. Tillsammans styr de Eaglarna, enligt dem själva Sveriges absolut främsta supporterförening, så klart. Men de är också imponerade av andra.
– Mullsjö är bäst utöver oss då, de har väldigt trogna och bra supportrar. Warberg hade riktigt bra fans förut. Men sen försvann ju de tyvärr, säger Pontus
– Sen är man ju imponerad av andra lags hallar och arenor. Till exempel så har ju Falun en fantastisk arena där akustiken blir riktigt bra. Och Granlos hemmaplan är riktigt tight och det känns som man är i en gryta, säger Filip

Egna laget i fokus

Det hörs tydligt på Filip och Pontus när vi pratar att de inte har några problem att prata gott om andra föreningar, det är inte samma ton som kan uppfattas i andra idrotter.
– Klart att det är rivalitet mellan fansen och det ska det vara, framförallt mot Falun och Sirius. Men det finns inget hat eller bråk inom innebandyn i Sverige. Utan man hejar på sitt lag och fokuserar på det. Det är det allra viktigaste, säger Filip.

Vad krävs för ett bra supporterskap?
– Man ska alltid ha fokus på att lyfta laget – i alla lägen! Strunta i vad som händer runt omkring. Strunta i vad motståndarna och domaren gör. Fokusera på att stötta ditt lag, säger Filip.
– Sen tycker jag att det är viktigt med trummor och flaggor, speciellt som idag när vi rest långt och är få. Vi är bara sex stycken nere den här helgen. Då är det viktigt att höras, säger Pontus.

Var får ni inspiration ifrån?
– Det blir ganska mycket från fotbollen, och mycket gammalt. Favoritramsan är “Storvreta är dom bästa”, det ska vara enkelt, säger Filip.

Att leva ut sina känslor på läktaren är inget som helst problem för Eaglarna. Inte minst om man är trumansvarig.
– Ja, det blir lätt så om man har trumman, det är mitt sätt att berätta hur jag känslomässigt känner för stunden. Det är helt enkelt ett bra sätt att förstärka känslorna för mig, säger Filip

Bästa Storvretaminnet?
– Första SM-finalen för Storvreta, säger Filip.
– När vi slog Falun i semifinalen förra året, det var då man visste att guldet var vårt, haha, avslutar Pontus.

 

Foto: Dick Andersson

 

 

 

 

 

TRE TIPS FÖR DRAG PÅ LÄKTAREN

  • 1. Var alltid positiva
  • 2. Ha en stor och stark trumma
  • 3. Kämpa för att få igång hela läktaren

25 oktober 2016 kl 20:30
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI