Merainnebandy
Inspiration / Schysst innebandy • 30 april 2019 kl 09:57

Andreas Lundmark har individen i fokus

Efter fyra år som förbundskapten för damlandslaget gick Andreas Lundmark i februari 2018 över till herrsidan och rollen som assisterande förbundskapten. Det vet du säkert. Vad som kanske inte är lika känt är att han samtidigt är tillbaka i moderklubben Borlänge IBF, där han tränar F03, F07 och damlaget som spelar i division 1. Han må vara en vinnarskalle i grunden, men Andreas har sitt fokus helt och hållet på att utveckla spelare på individuell nivå. Vi bad honom dela med sig av sina tankar och erfarenheter som tränare.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att träna ungdomar och att träna elitspelare? 

– På ett sätt är det ingen skillnad alls eftersom jag all- tid tittar på individen. Det är mitt fokus oavsett nivå. Sen är det en skillnad i att jag på högre nivå också tänker på hur spelarna ska utvecklas för att kunna pre- stera, till exempel för att vinna matcher. Det tänket har jag aldrig på ungdomssidan. Inte ens när det gäller juniorallsvenskan eller med Borlänges damer i division 1. Även där fokuserar vi helt på individens utveckling.

Vad ställer du för krav på dina spelare?

– Jag vill att de ska vilja utvecklas. Även på landslags- nivå är det viktigt att de är mottagliga för utveckling. Det är viktigt att förstå att inte ens landslagsspelarna är färdiga, alla kan fortfarande utvecklas. När det gäl- ler ungdomarna ställer jag inga krav alls. Inte ens att de ska vara närvarande på träningen. Det måste vara helt okej att de väljer att vara på konståkning en dag, eller att göra något annat bara.

Du återkommer till att du har fokus på individen – vad menar du med det? 

– Jag tittar hela tiden på vad individen behöver för att ta nästa steg i sin utveckling. Det är väldigt olika förstås. Det kan ju handla om speltekniska saker men det kan också handla om att hitta glädjen eller att jobba med det mentala. Jag tränar aldrig laget i för- sta hand, utan individerna. Om individen utvecklas så kommer laget göra det. Det jobbar jag med även på landslagsnivå. Om jag skulle fokusera på att träna laget för att vinna matcher skulle spelarna tröttna.

Vad vill du att spelarna ska få med sig från dig? 

– Jag vill att de ska få känna glädjen i att utvecklas. Det gäller alla spelare på alla nivåer. Det kanske låter flummigt. Jag upplever ibland att folk tror att man inte har vinnarskalle när man pratar om sånt här, men så är det ju inte. Man vill ju vinna, men inte på bekost- nad av utvecklingen. När det gäller de yngre spelar- na är det kul om de fortsätter med sitt idrottande, men det är inte viktigt för mig om det är fotboll, kon- ståkning eller innebandy. Det valet måste vara upp till individen. Har de fått känna glädjen i att utvecklas har jag gett dem något som de har nytta av, både i matte och inom idrotten. När de känner att, nu kan jag det här, den glädjen brinner jag för.

Andreas träningstips

Jobba långsiktigt – inte för att vinna matcher nu 

Trots att man är mer medveten idag jobbar många fortfarande kortsiktigt och med för stort fokus på att vinna matcher, redan i unga år. Man ser toppning och specialisering alldeles för tidigt. Fokusera på att utveckla spelarna individuellt, det gynnar även laget och resultaten på lång sikt.

 

Vill du ha ännu fler schyssta tips?

Läs och ladda ner vårt inspirationsmaterial Det schyssta laget här.


30 april 2019 kl 09:57
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI