Merainnebandy
Foto: Per Wiklund
Fair Play / Inspiration • 24 april 2017 kl 08:59

2017 års Fair play vinnare hyllades på SM-finalbanketten

Svensk Innebandys och Pantameras nyinstiftade Fair Play-utmärkelse delades ut för första gången i samband med SM-finalen i Ericsson Globe. Det är en utmärkelse som ges till spelare och ledare som är ett föredöme för sporten och medverkar till rent spel och ett positivt innebandyklimat.

Det var inte bara de nykorade Svenska mästarna Falun och mästarinnorna IKSU som hyllades på SM-finalbanketten utan även de fyra första Fair Play-vinnarna fick stå i centrum och ta emot sina utmärkelser.

– Det känns otroligt roligt. Det betyder mer och mer för mig ju mer jag tänker på det, och jag tycker att det är ett väldigt bra pris, säger IKSU:s lagkapten Josefina Eiremo med stolthet i rösten.

– Ja, jag blev också väldigt glad när jag fick priset, det är ett bevis på att man har skött sig rätt, fyller Mullsjös tränare Andreas Elf på med.

Fair Play-utmärkelsen tilldelas spelare/ledare som genom sitt agerande är ett föredöme för svensk innebandy och som tydligt medverkar till rent spel och ett positivt innebandyklimat.

Mullsjötränaren erkänner att han har ett hett temperament under matchernas gång men att han tror att han blir uppmärksammad för hur han agerar efter matcherna då han oavsett vinst eller förlust alltid håller god ton och försöker vara konstruktiv i det han säger. Eiremo nickar igenkännande och säger att det uppstår heta situationer där det sägs och görs onödiga saker under en match hela tiden.

– Men det är viktigt att även i de situationerna alltid vara sportslig och objektiv, det är det bästa sättet att vinna på.  Med rent samvete, utan fusk.

– Jag tror huvudanledningen till att jag fått priset är att jag som kapten har haft en bra dialog med domarna under säsongen, säger AIK-liraren Hagberg eftertänksamt.

Just dialog med domarna är något som Jimmy Gunnstedt tycker är jätteviktigt att man har som tränare.
– Alla är ju där för att vinna och lägger ner tid och själ på det, då är det grundläggande att alla har lika förutsättningar under en match. Jag gillar att snacka mycket och en bra dialog med domarna är väldigt viktigt tycker jag oavsett hur det går i en match.

Något som de alla har gemensamt är att ingen går omkring och tänker på Fair Play utan det faller sig naturligt för dem och det är en del av deras personlighet. Vikten av att vara en god förebild är också en central synpunkt bland pristagarna och de har själva förebilder som de sett upp till och inspirerats av.

– Jag inspirerades mycket av Janne Anderssons sommarprat och det han sa om att vinna och förlora med stil. Jag tycker att han hade väldigt sunda värderingar när det gäller sånt, säger Elf

– När jag kom till AIK såg jag upp till Karl Johan Iraeus som jag tycker är en förebild inom svensk innebandy, säger Hagberg och hyllar sin föregångare.

– I början på min karriär såg jag såg upp till spelare som Susanne Ekblom, Malin Lundberg, Elin och Ina Rhöös. De ville vinna lika mycket som alla andra, men visade alltid respekt för varandra och motståndarna. Ett proffsigt uppförande, precis så som jag vill agera, säger Eiremo.

 

Foto: Per Wiklund

Fair Play-vinnarna

 • Foto: Idrottsfoto
 • Årets Fair Play-spelare dam:
  Josefina Eiremo, IKSU (upp vänster)
 • Årets Fair Play-spelare herr:
  Patrik Hagberg, AIK (upp höger)
 • Årets Fair Play-ledare dam:
  Jimmy Gunnstedt, Rönnby Västerås (ner vänster)
 • Årets Fair Play-ledare herr:
  Andreas Elf, Mullsjö (ner höger)

Av Christian Svensson | 24 april 2017 kl 08:59
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI